Hög tid att prestentera vår senaste familjemedlem.

 

Nina heter hon, och är en rörlig dam med guldkantad stamtavla. Jag har försökt att samla lite info om hennes stam, och kopierar in texten nedan.

Nina spåddes en lysande framtid som tävlingshäst och var mycket ambitiös men fick en oturlig ligamentskada och triangelmärktes. Detta är enligt veterinärer och flera hästkunniga profiler inte ärftligt, och det anser jag är mycket viktigt vid seriös avel. Nina är dessutom exportröntgad med godkänt resultat, vilket känns tryggt med tanke på att jag satsar på att föda upp hästar som är både hållbara och dugliga.
Ninas fördelar som avelssto är förutom hennes tilltalande stamtavla, att hon är otroligt okomplicerad att hantera, mjuk, sammarbetsvillig, nyfiken och mycket intelligent. Hon är fantastiskt rörlig, framförallt traven är något alldeles extra. Det är en vacker och feminin häst med mycket utstrålning.
Exteriört är det frampartiet som är bäst. Svagheterna är att hon själv är av den lågställda modellem, hon har ärvt Napoleons kors och Gasparis raka bakben. Inget av detta har mig veterligen nedärvts till avkommorna. För att ta det säkra före det osäkra kommer jag att välja hingstar som har bra typ, överlinje och extremiteter till henne.

Mödernet: Nina kommer ur en onumrerad som kallas B.38. Flera framstående tävlingshästar kommer ur den här familjen.
Hennes mor Nivea är ELIT-premierad och har bland annat lämnat Acapulco lätt hoppning, Nicette A-premierad, Beckenbauer lätt dressyr, Nicole klass I hopp och dressyr på kvalitets samt placering i lätt dressyr, Pinocchio klass I i dressyr och diplom i hoppning (9-10) på kvalitets samt placering i lätt dressyr.
Mormor Norma var Elmia-etta och ägdes av Pileryds på Ängagården och är även hon ELIT-premierad, och bland avkommorna kan man bland annat nämna Norima med dubbeldiplom på 4-års (AB-prem), Nonpareil klass I hopp och dressyr på kvalitets dessutom placerad i msv dressyr, lätt hoppning och msv fälttävlan. Mandango fick dubbeldiplom på kvalitets och har placeringar i lätt dressyr, en valack jag inte har namnet på som är placerad msv dressyr, men frågan är om inte den störsa stoltheten hette Navarino 924 och fick det exteriöra omdömmet: Välutvecklad, maskulin, utmärkt modell. Lång väl ansatt hals med god resning, bra djup, välliggande bog, välutvecklad manke. Gott skelett, välbenad. Taktmässig skritt. Utmärkt vägvinnande, taktmässig trav. 109879 =43, exporterad, tävlad och lovordad av Michael Klimke.
Mormorsmor Niva blev A-premierad och lämnade bland annat Walewska som placerades i lätt hoppning och producerade 7 föl i Sverige innan hon exporterades till GB där hon lämnade 3 avkommor till. 

Nina är e. Bernstein 761 som själv tillsammans med, sin far, mor och mormor är samtliga ELIT-premierade. Bernstein har lämnat de godkända hingstarna Bayron 885, Bolero 897 samt Ravell 959, samt ett stort antal framgångsrika tävlingshästar. Några av dem är Mr Bean (int.GP), Goldstein (int.GP), Charlstone (GP), Erbe (GP i USA), Basic (GP), Helix, Red Butterfly, Brownie, Ballerina, Bernice samt Garcia placerade i svår dressyr. Madonna vinnare av Rikskvalitets-finalen samt vinnare av Breeder’s Trophy både som 5 och 6-åring. Baccara etta på Elmia med 45 p. Bisazz Best in Show på Elmia. Ballerina vinnare av Tranesläpets Talangjakt och tvåa på Elmia. Ravell och Bernice har varit 2:a placerade på riks som lovande dressyrhästar. 2007 tilldelades Bernstein ELIT postumt för sin mycket goda förärvning av dressyregenskaper.

Herkules 504 A-prem är en av Gasparis världsberömda söner. Han deltog i VM i dressyr i Toronto 1986 samt i OS i Seol 1988. Gaspari vann SM en gång och deltog två gånger i OS, 1960 i Rom och 1964 i Tokyo. Gasparis mamma Russi lämnade även Casanova e Utter som riden av Ninna Slöör var med i det svenska bronslaget i OS i dressyr 1972. Gaspari lämnade svårklasshästar i både hoppning och dressyr. Hans mest framstående avkomma anses Piaff 399 vara. Född i Sverige 1958 och köpt till Flyinge som föl exporterades han 1965 till Liselotte Linsenhoff, Västtyskland, som i OS 1972 blev dubbel guldmedaljör i dressyr. Herkules 504 deltog i OS 1988 i dressyr med Lars Andersson, Imperator 579 deltog i OS 1984 i hoppning med Peter Eriksson, Gassendi 422 exporterades till Västtyskland där han gick svår dressyr med Herbert Rehbein. Elektron 469, Emir 471, Figaro 477 och Gaspadin 499 exporterades alla och gick i svår dressyr. Herkules mor Kalmia som är mor till fyra godkända hingstar: Herkules 504, Elektron 469 (exp. Tyskland sedan vidare exporterad till USA) Jaguar 548 , Kalmán 575 (exp. Tyskland) och Neapel 626. Fyra av Kalmias söner har tävlat svår dressyr. Herkules är en hingst av förnämsta blodslinjer och har den lyckosamma kombinationen av Gaspariblod och Kamburgstammen som återfinns bland annat i brodern Jaguar 548 via Gasparis son Emir.

På tisdag är det lite spännande eftersom vi ska till Gränsbo för att kontrollera om hon fortfarande är dräktig med den långbente holländaren Zuidenwind.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0