Jag har avlagt mitt miljölöfte nu!

http://www.minplanet.se kan man avlägga ett miljölöfte, och jag har gjort det nu.

Nina är fortfarande dräktig!


Nina är fortfarande dräktig på 42 dygn med den långbenta hingsten Zuidenwind. Jag har googlat efter bilder på denna tjusiga yngling och tänkte dela med mig.. Jag har ine tagit en enda av bilderma. 

     

                                             

   
    







                                           

             

Ibland fungerar det och ibland inte

Jag hade tänkt att länka lite fint i förra inlägget, men det gick inte¨så bra. Hoppas ni hittar ändå..

Jag var på vernissage i lördags

På Holma Galleri i Höör. Väldigt trevlig miljö och galleriet var ganska litet och välkomnande. Det är 3 konstnärer som ställer ut, i första hand akvareller men även monotyper. Enligt min smak så är det Anna Törnqvists verk som sticker ut mest med sin självklara enkelhet. Hon verkar vara riktigt duktig tekniskt och har en god känsla för färg, form och komposition. Jag kommer att hålla ögonen öppna efter hennes namn framöver. Länk till Anna Törkqvists hemsida finns här: www.annatornquist.se

Vi flyttade till ett hus på landet

Och vilket hus sedan. Jag var helt tyst första gången vi var och tittade på det och andra gången pratade jag nog inte mycket mer. Det var faktiskt bland det värsta jag sett och jag har arbetat inom vården ganska många år, även ute i byn och har sett en hel del, men detta var riktigt illa. Lukten går inte att förmedla via bilder, men jag ska försöka göra en beskrivning ändå. Det hade bott 7 stora pyreer här som hade fått härga fritt i huset, ibland hade de en eller två kullar valpar samtidigt och jag har hört av grannar att det varit upp till 20 hundar här samtidigt. Och de flesta vet ju att en våt stor hårig hund inte luktar som en höjdare, och det gör inte 7 stycken samtidigt heller. Troligen hade huset inte städats sedan 1995 när det byggdes till med en vinkel. Dock sopades det av innan vi fick äran att tillträda. De gamla husvagnarna och bilvraken etc hade fått flytta innan vi fick tillträde, men trädgården hade tydligt använts som soptipp för hushållssopor och sådant som skulle lämnat in som farligt avfall på återvinningsstationen.

2 november flyttade vi in, och började med skurade ett rum 3 gånger innan vi flyttade in i det, och då fick allt flytta in där. Vi levde bland kartonger tills vi fick flyttat in i vårt nya sovrum.



Egentligen var ju meningen med den här bloggen att det skulle vara en renovverings- och stallbyggarblogg men tiden gick och nu känns det nästan oändligt att komma ikapp. Men jag ska göra ett försök.

Hög tid att prestentera vår senaste familjemedlem.

 

Nina heter hon, och är en rörlig dam med guldkantad stamtavla. Jag har försökt att samla lite info om hennes stam, och kopierar in texten nedan.

Nina spåddes en lysande framtid som tävlingshäst och var mycket ambitiös men fick en oturlig ligamentskada och triangelmärktes. Detta är enligt veterinärer och flera hästkunniga profiler inte ärftligt, och det anser jag är mycket viktigt vid seriös avel. Nina är dessutom exportröntgad med godkänt resultat, vilket känns tryggt med tanke på att jag satsar på att föda upp hästar som är både hållbara och dugliga.
Ninas fördelar som avelssto är förutom hennes tilltalande stamtavla, att hon är otroligt okomplicerad att hantera, mjuk, sammarbetsvillig, nyfiken och mycket intelligent. Hon är fantastiskt rörlig, framförallt traven är något alldeles extra. Det är en vacker och feminin häst med mycket utstrålning.
Exteriört är det frampartiet som är bäst. Svagheterna är att hon själv är av den lågställda modellem, hon har ärvt Napoleons kors och Gasparis raka bakben. Inget av detta har mig veterligen nedärvts till avkommorna. För att ta det säkra före det osäkra kommer jag att välja hingstar som har bra typ, överlinje och extremiteter till henne.

Mödernet: Nina kommer ur en onumrerad som kallas B.38. Flera framstående tävlingshästar kommer ur den här familjen.
Hennes mor Nivea är ELIT-premierad och har bland annat lämnat Acapulco lätt hoppning, Nicette A-premierad, Beckenbauer lätt dressyr, Nicole klass I hopp och dressyr på kvalitets samt placering i lätt dressyr, Pinocchio klass I i dressyr och diplom i hoppning (9-10) på kvalitets samt placering i lätt dressyr.
Mormor Norma var Elmia-etta och ägdes av Pileryds på Ängagården och är även hon ELIT-premierad, och bland avkommorna kan man bland annat nämna Norima med dubbeldiplom på 4-års (AB-prem), Nonpareil klass I hopp och dressyr på kvalitets dessutom placerad i msv dressyr, lätt hoppning och msv fälttävlan. Mandango fick dubbeldiplom på kvalitets och har placeringar i lätt dressyr, en valack jag inte har namnet på som är placerad msv dressyr, men frågan är om inte den störsa stoltheten hette Navarino 924 och fick det exteriöra omdömmet: Välutvecklad, maskulin, utmärkt modell. Lång väl ansatt hals med god resning, bra djup, välliggande bog, välutvecklad manke. Gott skelett, välbenad. Taktmässig skritt. Utmärkt vägvinnande, taktmässig trav. 109879 =43, exporterad, tävlad och lovordad av Michael Klimke.
Mormorsmor Niva blev A-premierad och lämnade bland annat Walewska som placerades i lätt hoppning och producerade 7 föl i Sverige innan hon exporterades till GB där hon lämnade 3 avkommor till. 

Nina är e. Bernstein 761 som själv tillsammans med, sin far, mor och mormor är samtliga ELIT-premierade. Bernstein har lämnat de godkända hingstarna Bayron 885, Bolero 897 samt Ravell 959, samt ett stort antal framgångsrika tävlingshästar. Några av dem är Mr Bean (int.GP), Goldstein (int.GP), Charlstone (GP), Erbe (GP i USA), Basic (GP), Helix, Red Butterfly, Brownie, Ballerina, Bernice samt Garcia placerade i svår dressyr. Madonna vinnare av Rikskvalitets-finalen samt vinnare av Breeder’s Trophy både som 5 och 6-åring. Baccara etta på Elmia med 45 p. Bisazz Best in Show på Elmia. Ballerina vinnare av Tranesläpets Talangjakt och tvåa på Elmia. Ravell och Bernice har varit 2:a placerade på riks som lovande dressyrhästar. 2007 tilldelades Bernstein ELIT postumt för sin mycket goda förärvning av dressyregenskaper.

Herkules 504 A-prem är en av Gasparis världsberömda söner. Han deltog i VM i dressyr i Toronto 1986 samt i OS i Seol 1988. Gaspari vann SM en gång och deltog två gånger i OS, 1960 i Rom och 1964 i Tokyo. Gasparis mamma Russi lämnade även Casanova e Utter som riden av Ninna Slöör var med i det svenska bronslaget i OS i dressyr 1972. Gaspari lämnade svårklasshästar i både hoppning och dressyr. Hans mest framstående avkomma anses Piaff 399 vara. Född i Sverige 1958 och köpt till Flyinge som föl exporterades han 1965 till Liselotte Linsenhoff, Västtyskland, som i OS 1972 blev dubbel guldmedaljör i dressyr. Herkules 504 deltog i OS 1988 i dressyr med Lars Andersson, Imperator 579 deltog i OS 1984 i hoppning med Peter Eriksson, Gassendi 422 exporterades till Västtyskland där han gick svår dressyr med Herbert Rehbein. Elektron 469, Emir 471, Figaro 477 och Gaspadin 499 exporterades alla och gick i svår dressyr. Herkules mor Kalmia som är mor till fyra godkända hingstar: Herkules 504, Elektron 469 (exp. Tyskland sedan vidare exporterad till USA) Jaguar 548 , Kalmán 575 (exp. Tyskland) och Neapel 626. Fyra av Kalmias söner har tävlat svår dressyr. Herkules är en hingst av förnämsta blodslinjer och har den lyckosamma kombinationen av Gaspariblod och Kamburgstammen som återfinns bland annat i brodern Jaguar 548 via Gasparis son Emir.

På tisdag är det lite spännande eftersom vi ska till Gränsbo för att kontrollera om hon fortfarande är dräktig med den långbente holländaren Zuidenwind.

Hur kloka är vi? (Sallad plöjs ner)



Fotot är taget av Lars-Erik Gille och det finns mer att läsa i artikeln i Skånskan

Bloggen lever sitt eget liv verkar det som, det såg ut som en dubbelpost av inlägget jag skrev igår. Det var vissa problem med datorn och mig igår.

salladsberget

I den bästa av världar hade alla handlat lokalt och ekologiskt, jag försöker själv köpa i första hand närproducerat och/eller ekologiskt när jag känner att prisskillnaden inte blir oändligt stor. Var i kedjan blir det fel om det är billigare att importera sallad istället för att använda oss av det som tillverkas i vårt eget landskap? Hur tråkigt måste det inte vara att vara den där odlaren som måste plöja ner sin lyckade odling för att det inte lönar sig att ta upp den? Till en del blir det jordförbättring men det var ju inte det som var meniningen när åkern såddes.
Jag har bestämt mig för att vara ännu mer nogrann i mina val av produkter jag köper, det finns ingen anledning att vi ska importera om vi har samma produkt eller likvärdig i vår direkta närhet.


RSS 2.0