Fler bilder från samma promenad

Jag är utan tvekan en vår och sommarmänniska, men vissa höstdagar när det är milt, dimmigt och färgsprakande, så undrar jag om jag inte tycker bäst om hösten ändå. När bladen har trillat av helt, och blåsten kyler mig till benmärgen, då vill jag helst bara sitta inne med en varm kopp te och titta ut.. Eller möjligen vara ute med massor av kläder och titta in i ett hus som ser sådär varmt och välkomnande ut..

En promenad i dimman..


Det är något visst med dimma, hela världen blir magisk och drömlik. Här är några av bilderna jag tog på promenaden. En dag ska jag köpa mig en ordentlig kamera och ta ordentliga bilder. Dessa är tagna med min Iphone,
Ottobretävling

Hittade en tävling som det hade varit riktigt fantastiskt att vinna. Har börjat sy till min lilla dotter och har bläddrat i deras tidning flera gånger men ännu inte köpt. Läser mycket positivt om mönsterna på olika bloggar.

http://neanobelle.blogspot.com/2011/10/ottobre-utlottning.htmlHöstsådd..

Jag har förberett ett trädgårdsland för att plantera squash och pumpor till våren. Tanken var att jag skulle lägga papperssäckar på en slänt, och på det gödsel, och till våren gräsklipp. Nu hade mina effektiva maskar förvandlat gödseln till "jord" och kanske att jag använder det första landet till jordgubbar och grönsaker.
Tydligen så är det beprövat att så gräslök, lök (lökfrön alltså, inte sättlök), morot, palsternacka, rättika, svartrot, spenat, dill, persilja och sallat. Ringblomma ska tydligen också fungera, har tänkt att odla till mina häxbrygder..


Salvia..Har lånat ytterligare en riktigt fin inspirationsbild, ska kontakta fotografen som har tagit den och höra om det är ok att jag har den här. Är det inte så så raderas bilden direkt. Bilden tillhör ett inspirerande inlägg om stäppsalvia, läs gärna: http://blogg.perenner.se/2010/05/24/stappsalvia-%E2%80%93-hardig-langblommare-for-den-solstekta-sidan/

Börjar fundera på om inte salvian skulle kunna vara intressant ersättare till "lavendelgången" som går ner till stallet. Lavendeln kommer att användas vis husets entré istället.

SkördetiderMoskoket är färdigt. Batteriet i mobilen tog slut innan jag fick fotat de fula men goda gröna äpplena. Det blev en blandning av äpple och päron i år. Bästa moset är ju det hemmakokta, det behövs nästan inget socker allls. Burkarna står i kylen.

Några stämningsbilder
Så länge bladen finns kvar är väl hösten okej, men jag planerar inför våren. Panikköpte några lökar på ICA som jag har dålik koll på vilken sort det är, ville inte att vi skulle ha ännu en ganska lökfattig vår. Förhoppningsvis hinner jag få klorna i fler lökar innan det är för sent.

En annan ros som glatt blommar vidare,,

Vi har en stor trädgård som varit misskött i flera år. I ärlighetens namn så har vårt fokus inte legat på trädgården annat än att sambon har sett till att vi har en riktigt fin gräsmatta.

Rosor, träd och buskar har inte blivit beskurna på många år och vi har väl försökt att göra några akutinsatser. Men nu kommer det att hända grejjer..

Vi har totalt 3 rosor, den ena kvävdes i nässlor i år, jag har mått illa och spytt minst dagligen under graviditeten, och att luta sig framåt var inte att tala om. Nässlorna längst med framsidan på huset hamnade på komposten idag. Alla 3 rosorna lever, funderar på vad det kan vara för sort på denna inte allt för diskreta ros. Glömde lukta på den så jag vet inte om den doftar. Funderar på om det kan vara en Etude, Parade, Wrams Gunnartorp eller något helt annat..Buske som ska döden dö..


Den här busken kommer troligen att brutalt dras upp imorgon. Den passar inte alls till huset, men så här på bild ser den mer intressant ut.
Den stårt ivägen för min rosen/lavendelrabatt.

En av årets sista rosorVi har inte många rosor här hemma och denna kommer att få flytta eftersom jag inte tycker att den passar mot den gula husväggen. Frågan är vart. Vet inte ens vad det är för en ros. Hur kan man kolla upp sådant lite lätt? Det finns ju hur många rosor som helst..

Kan det vara en Goldstern? Rosen har stått där i många år, är misskött och är stabbig. Ljuset var magiskt rött nu på kvällen och man ser inte förgen på rosen så bra. Det är en vanligt gul ros.

Mina finaste bruna bönorLite lustig vinkel, och trots många försök att ta en bild där alla såg trevliga ut så blev ingen lyckkad.. I turordning från vänster: Fiffi, som är den kloka ledaren i flocken log vackert på alla bildena. Nammi som föddes förra året står snällt i mitten och vänder på huvudet hela tiden. Iguana som var den som blev sämst på bilden är flockens intelligentaste häst. Hon räknar ut saker på ett sätt som jag inte varit med om att hästar gjort tidigare. Tyvärr visade det sig att hon hade en gammal skada sedan hon var föl vilket gör att hon inte kommer att bli någon atlet. Väldigt sorgligt, men jag har börjat acceptera det nu.
Sedan jag skrev om hästarna sist så har Nammi fått ett namn och hennes fina mamma är A-premierad och har fått ett nytt hem.

Bloggtävlingar..

Bloggtävlingar är ju ett lite roligt sätt att locka nya läsare till bloggen. Som det är nu så är min blogg inte särskilt besöksvärd och därför känner jag inte att det är lönt att ha tävlingar just nu. I vår kommer jag att ha tävling om kompostmaskar. Dessa härliga flitiga maskar som gjorde kommunens miljöinspektör så glad att han gav vår gödselhantering guldstjärna. Jag kommer att göra ett par satser tvål inom de närmaste dagarna, och några av dessa tvålar kommer att tävlas bort när de är tre veckor. Jag älskar mina egna tvålar, tack vare dessa har jag inte längre eksem på händerna, jag har under åren använt väldigt starka kortisonkrämer/salvor och maffiga krämer från apoteket på mina torra händer. Nu smörjer jag ibland, efter att ha rotat mycket i vatten (med rengöringsmedel eller diskmedel). Nu finns det ju inga garantier för att detta fungerar lika bra på andra men för mig har det varit en enorm skillnad. Det betyder att om jag ska tävla bort tvålar om två-tre veckor så behöver jag bli lite flitigare (de ska mogna minst tre veckor innan användning)i mitt skrivande också..

Den som söker ska finna..

La Reine Victoria är större och känsligare än Leonardo Da Vinci, någon doftar mer än den andra, men det känns som det inte är det viktigaste för mig eftersom den kommer att växa bredvid lavendel som ju doftar mycket. Som det verkar nu så lutar det åt Leonardon.. Om ingen stoppar mig..

Rosa kompakt ros.. Svåra val..

Jag önskar mig en kompakt rosa ros som behåller sin färg någerlunda bra och inte försvinner in i en i framtiden vit husvägg.. Den ska fungera till ett sekelskifteshus och en lavendelrabatt. Trodde att jag hade hittat "rosen" igårkväll men så kan det vara att en annan också kan göra jobbet. Nu står det mellan La Reine Victoria och Leonardo Da Vinci. Jag känner att jag kan för lite för att kunna avgöra skillnaderna och framförallt så har jag inte sett någon av dem i verkligheten.

Jag är med och tävlar om en bok..


Två t-shirts blir en babytröjaJag har påbörjat ett syprojekt. Symaskinen är lagad och jag kan inte vänta med att få sytt ihop bitarna..

Planer för trädgården..

Gjorde ett första utkast på nästa trädgårdsprojekt. Nu handlar det om att få entrén att se mer inbjudande ut. Inser att jag har väldigt få bilder på hur det ser ut idag. I ärlighetens namn så har jag inte fotograferat eftersomd et ser så tråkigt ut, men för att få klarare bild på vad det kommer att betyda för helheten så ska jag se om jag inte får tagit ett foto imorgon.För att förtydliga vad jag menar så har jag väldigt fräckt lånat bilöder, kommer att informera blogginnehavaren om min fräckhet, och tar genast bort bilden om det finns önskemål om det.

Den vackra rosenbilden förestäaller en La Reine Victoria, och den har jag lånat från den här sidan: http://www.pbase.com/yvonneii/rose_trial_garden. Som det ser ut nu så känns den rosen mest aktuell. Den vackra lavendelrabatten hittade jag på bloggen Landet Krokus: http://www.landetkrokus.se/2011/07/den-ljuvliga-doftrabatten.html. Tänk om min lavendelrabatt kommer att se ut så en dag.. 

 

Jag har lite svårt att bestämma kryddor och det är ju en stund tills vi äar där, men som tankarna går nu så handlar det om libbsticka, basilika, gräslök, timjan, salvia, ros,marin, kamomill och dill.

Alla dessa onödigheter i maten

Som jag nämnt tidigare så är jag en sådan som läser innehållsförteckningar, det tar lite längre tid att handla när jag ska handla nya saker men när jag väl läst så tar det inte alls långt tid att handla. Annat är det när jag väl är ute och reser och det är inte alltid jag är så renlärig där.

Nu försöker jag komma i form efter graviditet och använder mig av en kombination av GI och LCHF, vilket bland annat innebär att jag sorterar bort produkter som innehåller mycket socker. Onödiga tillsatser har jag försökt att sortera bort ganska länge. Kollade på innehållsförteckningen på salladskryddan iförrgår och insåg att socker ligger som nummer två i innehällsförteckningen.

  innehåller


Hittade massor av spännande inspiration om örtsalt när jag googlade runt och började skissa på ett recept som borde bli gott. Igår morse plockade och förberedde jag de grönsaker, frukter och örter jag kunde hitta här hemma, men när jag tog fram min matberedare så var blandarskålen (heter den så?) sönder. Det fick bli rivjärn och kniv. Nu står mitt blivande örtsalt i ugnen (fortfarande... på 50 grader, kommer ta en stund eftersom jag envisas med att stänga av ugnen när ingen är hemma) och jag kan inte tänka annat än att det kommer att bli gott.Årets örtsalt innehåller:


650 gram fint salt
300 gram örter (persilja, gräslök, kirskål och nässlor)
250 gram pumpa
1 squash
1 äpple
1 päron
1 purjolök
3 vitlöksklyftor
1 röd lök
4 tomater
2 morötter

Om detta blir bra någerlunda bra kommer jag att ha ett ordentligt kryddland nästa år. Det luktar väldigt lovande. När detta är klart så ser det ut att bli ett löksalt och ett chilisalt. Dessa kommer nog inte att behöva torka lika länge.
Jag har läst att flera använder sina örtsalt som ersättning till buljong och det hade ju varit fantastiskt att slippa natriumglutamat och annat onödigt. Nu vet jag att det finns buljong som inte innehåller detta, men jag är väl lite sparsam av mig och har bara köpt det någon gång.


En nyare bildFör att snabbspola tiden lite så kommer det ett foto på tösabiten där hon är 2,5 månad.

Tiden går fort när man har roligt..Bloggandet och mycket annat har blivit lidande sista månaderna, och anledningen är att sambon och jag fick en välskapt dotter för snart 3 månader sedan. Bilden i inlägget är en av de första vi tog på henne, och mycket har hänt sedan dess. Mammaledig, jag vet inte om just ledig är rätt ord. Även om vi måste ha fått måste ett av de mest tålmodiga flickebarn så är det fullt upp. Nu.. lite efter klockan nio på kvällen har hon somnat och sambon och jag sitter och tittar på tv.

RSS 2.0