Alla dessa onödigheter i maten

Som jag nämnt tidigare så är jag en sådan som läser innehållsförteckningar, det tar lite längre tid att handla när jag ska handla nya saker men när jag väl läst så tar det inte alls långt tid att handla. Annat är det när jag väl är ute och reser och det är inte alltid jag är så renlärig där.

Nu försöker jag komma i form efter graviditet och använder mig av en kombination av GI och LCHF, vilket bland annat innebär att jag sorterar bort produkter som innehåller mycket socker. Onödiga tillsatser har jag försökt att sortera bort ganska länge. Kollade på innehållsförteckningen på salladskryddan iförrgår och insåg att socker ligger som nummer två i innehällsförteckningen.

  innehåller


Hittade massor av spännande inspiration om örtsalt när jag googlade runt och började skissa på ett recept som borde bli gott. Igår morse plockade och förberedde jag de grönsaker, frukter och örter jag kunde hitta här hemma, men när jag tog fram min matberedare så var blandarskålen (heter den så?) sönder. Det fick bli rivjärn och kniv. Nu står mitt blivande örtsalt i ugnen (fortfarande... på 50 grader, kommer ta en stund eftersom jag envisas med att stänga av ugnen när ingen är hemma) och jag kan inte tänka annat än att det kommer att bli gott.Årets örtsalt innehåller:


650 gram fint salt
300 gram örter (persilja, gräslök, kirskål och nässlor)
250 gram pumpa
1 squash
1 äpple
1 päron
1 purjolök
3 vitlöksklyftor
1 röd lök
4 tomater
2 morötter

Om detta blir bra någerlunda bra kommer jag att ha ett ordentligt kryddland nästa år. Det luktar väldigt lovande. När detta är klart så ser det ut att bli ett löksalt och ett chilisalt. Dessa kommer nog inte att behöva torka lika länge.
Jag har läst att flera använder sina örtsalt som ersättning till buljong och det hade ju varit fantastiskt att slippa natriumglutamat och annat onödigt. Nu vet jag att det finns buljong som inte innehåller detta, men jag är väl lite sparsam av mig och har bara köpt det någon gång.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0