Tvåltillverkning - beskrivning

Det har kommit önskemål från flera om att jag ska beskriva hur man gör kallrörd tvål. Jag kan bara beskriva hur jag gör, jag har lärt mig genom att läsa hur andra gör och har inte gått någon kurs för något proffs. Jag lär mig fortfarande varje gång.
Receptet har jag räknat ut på soapcalc.net, och man kan variera med olika recept i det oändliga. Jag ville ha ett enkelt recept med få ingredienser som ger en tvål som är ganska hård, har mycket tvättkraft, återfuktar mycket. Dessutom ville jag att den skulle löddra bra. Man kan göra tvål som är helt vegetabiliska, precis som man kan göra tvål på rent djurfett etc. Denna tvålen innehåller vegetabiliska fetter och smör.

Allt vägs nogrant.

Redskap o verktyg(kan med fördel vara som du inte använder i matlagning): våg, rostfri skål, rostfri visp, gryta, form/formar (smorda, åtminstånde om man använder ex. kakform som jag gör. 

Recept:
380 gr vatten
146 gr kaustiksoda (ren, ex. Nitor. Mr Muscle etc är inte rent)
500 gr solrosolja
250 gr smör
250 gr kokosfett (vanlig i silverpaket i mataffären duger bra)

utöver detta kan man tillsätta eterisk olja, färg, torkade växter mm. Även eteriska oljor förtvålas i processen och doften försvinner. Man kan välja att smäalta om tvålen och tillsätta detta senare. Jag brukar inte göra det.

Väg upp kaustiksodan, blanda den i omgångar i vattnet som du rör. Tänk på att det blir mycket varmt och frätande. Var rädd om dig och använd gärna handskar och skyddsglasögon. Jag blandar det i en rostfri bunke och rör med rostfri visp. Låt svalna till 20-25 grader.
Smält fetter i gryta och låt det få samma temperatur som "vattnet", hätt försiktigt vattnet i oljan, och börja vispa. Första gången vispade jag för hand och det går, men jag köpte snabbt en enkel stavmixer som går så mycket snabbare. 

Till slut så ser blandingen ut som tjock vaniljkräm och då är det dags att lägga till ev. doft etc. I denna har jag vetegroddar, gurkmeja, torkad ingefära och rapshonung.Dags att hälla i form, en handduk om och vila till nästa dag.Skär upp om det ska skäras uppSedan ska de få mogna 3-4 veckor innan de är färdiga att användas.Hoppas beskrivningen var tillräckligt pedagogisk.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0